MMK

MMK

Maria miniklubb årskurs F-3


Här på MMK är vi tolv anställda. MMK har heldagsöppet under alla lovdagar. Varje vecka mailar vi ut Maria klubbnytt, vår tidning, till elever och vårdnadshavare.


Hemvisten


Hemvisten är den centrala punkten för eleverna dit de går efter skolan och äter mellanmål innan de sprider ut sig i de olika verksamheterna. I hemvisten kan de också spela spel, baka eller bara sitta och prata. Det finns även ett lugnare rum där de kan läsa och lyssna på musik. Utöver hemvisten erbjuder vi en mängd olika aktiviteter i våra verksamheter, både kreativa och idrottsinriktade. Miniklubben ligger i nära anslutning till Tantolunden och Zinkensdamms IP.


Mellanmål


Varje dag står en mellanmålsbuffé uppdukad och här erbjuds flera sorters bröd, pålägg, frukt och grönsaker, yoghurt med bär, müsli, te och smaksatt vatten.
Mellanmålet serveras varje dag ca.13.30-15.30.

Kl 16.00 ställer vi fram frukt.

Idrott och lek


Idrott och lek är en verksamhet som drar till sig ett stort intresse. Här får eleverna prova på olika sporter och lekar. Det ska vara roligt för alla och därför delar personalen in eleverna i olika lag, så att ingen ska känna sig utanför. Idrotten och leken är en av de verksamheter där eleverna får träffa “de äldre”, det vill säga mellanstadieeleverna. De flesta aktiviteter i gymnastiksalarna är gemensamma med mellanstadiet, men det finns idrotter och lekar som bara är avsedda för MMK-eleverna.


Personalen har god regelkunskap i många olika sporter vilket är en förutsättning. Eftersom att många elever tar idrott och lek på största allvar måste också vi göra det. Det gör det också lättare att lära ut idrotter och lekar till elever som inte provat dessa.


Ett populärt inslag är våra olika turneringar, som ofta följer pågående idrottsevenemang runt om i världen. Till exempel arrangerar vi vårt eget Handbolls-EM, MFK Open i tennis, Fotbolls-EM och flera andra spontanturneringar. Eftersom personalen delar in turneringslagen behöver man inte vara en stjärna i idrott för att kunna vara med; kanske kan man till och med vinna en turnering i en sport man annars inte utövar. Det kan betyda mycket för eleverna.

Teater


Under teatern arbetar vi med teaterövningar som ger eleverna verktyg i hur man kan uttrycka sig med sin kropp och röst. Vi tränar på att berätta genom det personliga fysiska uttrycket samt hur man gemensamt kan uttrycka sig som grupp.


Vi arbetar med att skapa ett bra gehör och samarbete inom gruppen och med att utforska innebörden av publikens närvaro. Teaterlektionernas form och innehåll utformas utifrån gruppens behov och intresse. I samråd med teatergruppen undersöker vi möjligheten att arbeta med ett uppspel. Här introduceras arbetet med kostym, scenografi, mask, ljud och ljus.

Skapande


På Lilla Skapande får eleverna använda sin fantasi och kreativitet. Det finns tillgång till ett varierande material för teckning, måleri, modellering och konstruktion.
Utgångspunkten ligger i elevens intressen och erfarenheter, men de uppmuntras även till att göra nya upptäckter och att våga prova, utan krav på att göra "fina saker". Genom att söka och hitta lösningar på problem ges förutsättningar att utveckla tilltro till sin egen förmåga. Ibland arbetar vi med olika teman för att testa nytt, fördjupa oss i något spännande eller uppmärksamma en speciell tid på året. En del tema-perioder avslutas med utställningar.

Guldgruvan


I Guldgruvan finns datorer med internetuppkoppling och olika tv-spelskonsoller. Eleverna får boka max en tid per dag. I Guldgruvan finns även ett pingisbord och ett biljardbord. När vi spelar biljard på MMK brukar vi spela tre olika varianter; eightball (Åttaboll), Nineball (Nioboll) och “skarbövikaren”. I pingis spelar vi matcher till 11 samt andra mer lekfulla varianter som exempelvis King och rundpingis. Varje vecka avgörs en deltävling av biljard- och pingisturneringarna som sträcker sig över en termin. I slutet på varje termin så har vi en stor prisutdelning där medaljer, utmärkelser och "fair play"-priser från olika verksamheter delas ut.

Musiken


Verksamheten i Musiken utgår från eleverna och deras önskemål. Den bärande tanken är respekt för eleven som person och elevens lust till kreativitet. Genomgående är verktygen lättlärda, eleverna tar snabbt egna initiativ till låtar. Andra runt omkring blir inspirerade och håller flödet igång, ständigt nya idéer och infall. Ett par gånger om året anordnas Valfestivalen där eleverna har möjlighet att visa upp vad de har gjort i Musiken under terminen.
Musiklokalerna är uppdelade i Replokalen, Minirepan och Green Room. Det här är stället för rockband, inspelning, digitala projekt, video, låtskrivande och div. ljudskapande.


I Musiken kan man t ex:


– göra egen musik med musikdatorerna
– lära sig spela på olika instrument
– bara låta, sjunga & ha kul
– spela i band
– bearbeta ljud digitalt
– experimentera med ljud
– spela live
– spela in och göra cd eller dvd
– lägga ut sina alster på nätet ex. Spotify
– använda nätet kreativt, YouTube-filmer, texter, research

Filmstudion


I Filmstudion får eleverna göra sina egna filmer och hela tanken är att de ska få fritt spelrum att utveckla sin fantasi och kreativitet. De får hjälp med att filma framför green screen och sedan redigera filmen. Med hjälp av green screen kan de låtsas att de befinner sig var som helst på eller utanför jorden. Det är bara elevernas fantasi som kan sätta stopp för vad de kan skapa i Filmstudion. För de som vill göra filmer utanför filmstudion finns det kameror att låna. Utöver själva filmandet kan eleverna klippa film, lägga på effekter, göra animerad film, redigera foton samt se på filmer.

Trivselregler


På MMK behandlar alla elever och personal varandra med respekt. Vi är rädda om våra lokaler och material. Vi gör allt för att våra kompisar ska trivas.